Arkivet - en tillbakablick...

1-8 juli 2023 Ulrika Muller

Ulrika (Andersson) Muller, född 1976 och uppvuxen i Dala-Järna, Dalarnas län.
Flyttade 1998 till England U.K för att arbeta som lärling och senare studera på Chelsea College of Art and Design, blev därefter designer på Perucchetti Design Ltd. 
Runt 20 års ålder började hon etablera sin professionella konstutforskning på fritiden i sin ateljé.
2016 valde familjen att bryta upp livet i metropolen London mot ett mer idylliskt liv  i mer lantligt naturnära miljö och de hamnade i Hofors, Gävleborgs län nära Östersjön. 

Ulrikas konst är djupt rotad i Zorn-palettens enkelhet och starkt influerad av den skandinaviska naturen och svala ljuset. Hennes konstresa började ung med att utforska sitt egna visuella språk och en stil utvecklades baserad på hennes fascination av gamla sagor, förståelsen av vikten av berättandet och ett behov av att uppslukas i den kreativa processen för att fly från verkligheten.  
Hon fascineras av de oändliga upptäckterna när man går i de djupa skogarna där ens fantasi löper fritt medans ljuset studsar genom träden landar och lyfter fram intressanta detaljer kontra det mörker som vilar i skogens djup, vilket skapar en känsla av både skräck och spänning. Alla sinnen väcks. 

I sommar återvänder hon till sin barndomsstad Vansbro, med en separatutställning på Ateljé M.
Inför detta har hon skapat en liten samling målningar inspirerade av vatten då utställningsdatum 1-8 juli 2023 korrelerar med “Vansbrosimningen”, en fantastisk festival med tusentals besökare som kommer till den lilla staden Vansbro. Det är Sveriges äldsta och största öppetvatten-evenemang med 15 000 deltagare som simmar lopp på 25 till 10 000 meter i de svala vattnen i Västerdalälven och Vanån. Deltagarna är allt från elit och motionärer till barn och unga.
Ulrika
 säger -”Jag har ännu aldrig gjort något försök att delta och tävla”. 

Hennes konst visar ett liten retrospektiv av  den konstpraktik hon utövat under de senaste åren. Den inkluderar alla målningar hittills -förutom sålda. 
-”Min process fortsätter att utvecklas tillsammans med själva konstverken och jag värderar den som en stor del av min konstpraktik. Själv tycker jag mig se en röd tråd i mina konstverk från olika perioder. Jag försöker ha en regelbunden målarrutin, och lägger en viss tid till att interagera på mina sociala medieplattformar, inspireras av både konstnärer (-som jag följer) och interagerar med kommentarer som jag får.
Detta ger mig känslan av tillhörighet och förhoppningsvis några idéer för nya projekt” 
För mer info:   ulrikamullerart@gmail.com 
Länkar:
https://www.konst.se/ulrikamuller 

https://www.saatchiart.com/ulrikamuller

https://www.facebook.com/UlrikaMullerArt

https://www.instagram.com/ulrikamuller

Hösten 2022

Triss Tomteverkstad

Vi blev utvalda att vara tomteverkstad åt Svenska Spel Triss!

22 november, 2022/

Julen närmar sig med stormsteg och i år hyllar Triss julens generösa hjältar genom att föreviga dem som prydnadstomtar. Svenskar över hela landet kan nu beställa personifierade tomtar, målade av lokala konstnärer, och ge dem till givmilda personer de önskar att hylla. Initiativet utförs i samarbete med Äppelbos Hembygdsförening.

Tillsammans med Äppelbos Hembygdsförening slår nu Triss officiellt upp portarna till årets tomteverkstad. I verkstaden skapas unikt personifierade tomtar med specifika karaktärsdrag baserade på den person beställaren vill hylla i juletider.

De lokala konstnärerna som håller i tomteverkstaden, Therese Åkerman och Monica Hermansson, driver till vardags Atelje M i Vansbro. Med sin erfarenhet inom skulptur och måleri har de uppgiften att föreviga julens mest generösa hjältar genom just tomtar.

– Det handlar om att dela något fint med sina nära och kära. Man kommer kunna plocka fram prydnadstomten år efter år och minnas personen man fått den av, berättar Therese.

Tomteverkstaden flyttar från Nordpolen till Äppelbos Hembygdsförenings lokaler.

– Alla som bor i Äppelbo har en relation till Hembygdsföreningen, inte minst under julmarknaden som arrangeras där varje år. Det känns därför som en perfekt plats att utgå från i detta roliga julinitiativ med Triss, berättar Monica.

– Det här initiativet känns som ett engagerande och väldigt kul inslag i vardagen, spännande på alla sätt och vis. Kort och gott så ska det bli oerhört intressant att se alla tomtar, berättar Olle Emanuelsson, Hembygdsföreningens ordförande.

Limiterad utgåva

Tomtarna produceras i en limiterad utgåva om endast ett 50-tal vilka består av en tomtegubbe och en tomtegumma. Behåring och eventuella fysiska attribut såsom glasögon, smycken och kläder kommer kunna moduleras, resterande kroppsliga attribut personifieras via måleri.

Daniel Arnkvist, vinnarkommunikatör på Svenska Spel Tur, hade nöjet att prata med konstnärerna bakom tomteverkstaden och vara en del av initiativet.

– Triss Tomteverkstad är ett otroligt spännande och unikt initiativ. Vi är glada att kunna sjösätta detta med de lokala konstnärerna och Hembygdsföreningen, säger Daniel Arnkvist och fortsätter:

– Julen handlar om givmildhet och Triss är en populär gåva under julen. Varannan svensk har någon gång gett bort en Triss i julklapp och under julen skrapas det i snitt sex lotter per sekund.

Tomtarna fanns till försäljning via Triss tomteverkstad.

Oliver Skifs

2-9 juli 2022

Oliver har tecknat, målat, skulpterat och skapat med sina händer hela livet, och det märktes tidigt att han hade en konstnärlig talang.
I tonåren började han jobba i läder, och även experimentera med masktillverkning.
Efter att ha förfinat sina kunskaper har han under många år designat och tillverkat masker och rustningar till kunder över hela världen.
Han får också ofta beställningar på porträtt som han skapar i kol, blyerts eller bläck, men även som stora målningar. Oliver är helt autodidakt men har däremot själv vid ett flertal tillfällen hållit kurser i sitt specialområde läderhantverk, samt i färglära och konceptdesign vid diverse konstskolor. Han har jobbat med rekvisita, scenografi och kostymdesign till teaterproduktioner, shower och filmer, men sedan några år tillbaka satsar han på konsten, och då ofta med motiv i just läder, vilket han är ganska ensam om.
Man märker dock hans fascination för olika tekniker och han arbetar gärna med diverse skulpterande material och akryl i många lager, ofta i kombination med sina lädermotiv. Detta ger en viss tredimensionell effekt och gör hans tavlor unika och spännande. Olivers andra stora intresse, musik, inspirerar ofta till motiven i hans konst, och verken i hans utställningar går ofta under temat                         MUSIK, DANS OCH KÄRLEK

TACK!Till alla besökare! Ni slog alla rekord och Oliver sålde i princip slut på alla tavlor. Detta innebär att Tällberg som skulle få visa Olivers konst fr.o.m. den 10e juli blev snuvade på detta! Så himla roligt!
Oliver kommer att komma tillbaka om något år med en ny utställning och kanske kanske redan till hösten med en kurs i att arbeta i läder!


Är du konstnär och vill ställa ut?

Ta gärna kontakt med mig via e-post med referensfoton och berätta om Dig själv!
monica@mattesmonica.se